Systém HACCP
Systém HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – Systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov bol zavedený v 60.rokoch minulého storočia v USA pre NASA, aby sa zabezpečila ochrana všetkých potravinových a výživových produktov pred mechanickými, toxickými, chemickými alebo fyzikálnymi kontamináciami.
Pozostáva z nasledujúcich zásad a krokov implementácie
- Analýza nebezpečenstva
- Identifikácia kritických kontrolných bodov – CCP
- Určenie kritických limitov – CL
- Určenie spôsobu kontroly, monitorovania, pre dodržiavanie kritických limitov každého CCP
- Určenie nápravných opatrení, ak sa nedodržia kritické limity
- Určenie spôsobu overovania (verifikácie) zistených výsledkov
- Vedenie záznamov, evidencie a dokumentácie
Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s. sa stal jedinou nemocnicou na Slovensku, ktorá má zavedený a certifikovaný systém HACCP.
Systém HACCP v zmysle Potravinového kódexu je zavedený a certifikovaný od roku 2005.